Winterdip voorkom je met acupunctuur

Brandt je vuurtje goed?

Waarom is het nu juist in de winter dat sommige mensen last hebben van een winterdip? Hiervoor moet ik je wat achtergrond informatie geven over “de vijf fasen, de Wu Xing”. Wu staat voor 5 en Xing voor fasen. Dit concept wordt binnen de acupunctuur veel gebruikt. Het geeft mij in ieder geval duidelijk inzicht hoe ik de balans in het lichaam kan herstellen. De opstelling van de cirkels laat zien dat de ene fase de ander voedt of ondersteunt. Dit wordt “de voedende of Sheng cyclus” genoemd. Daarbinnen vindt ook een “controlerende cyclus of Ke cyclus ” plaats om de een balans te waarborgen.

De Vijf fasen

Zoals de fasen worden voorgesteld zie je in het plaatje hieronder. De kleuren in het plaatje relateren aan de seizoenen: lente, zomer, nazomer, herfst en winter. Aan de seizoenen zijn dan weer respectievelijk wind, vuur, vocht, droogte en kou gekoppeld.

Elk orgaan hoort bij een fase. In de rode cirkel b.v, die bij de zomer hoort, horen het hart en de dunnedarm, in de zwarte cirkel de blaas en nieren. Daarnaast heeft elke fase zijn eigen acupunctuur punten waarmee de verschillende energieën kunnen worden beïnvloed. Als één of meer van deze fasen niet goed functioneert, dan kunnen we ziek worden.

Waarom dan die winterdip?

In mijn behandelpraktijk zie ik vaak dat de balans tussen Water en de Vuur fase niet meer optimaal is. Als de Qi van het hart, dat bij vuur hoort, sterk is dan voelen wij ons blij, opgewekt en we hebben een goede drive. We hebben dan gewoon een blije geest. De winter fase (de zwarte cirkel) daarin overheerst de energie kou en controleert het vuur. Als het vuur bij jouw al niet zo sterk is, dan zou je last kunnen krijgen van somberheid, nergens geen zin meer in hebben en wat mopperig worden. Want de water energie dooft n.l. het vuur te sterk waardoor somberheid en depressiviteit de kans krijgen te openbaren.

Hoe zit het dan met de vermoeidheid?

Helaas komen kwalen vaak niet alleen. Als we een aardig gebalanceerd leven hebben dan houden we onze energie in balans. Helaas gebeurt er veel in ons leven wat ten koste gaat van met name onze nier Qi (wat hoort bij de water fase en de winter).
De nier energie is eigenlijk onze brandstoftank en deze wordt steeds leger afhankelijk van je leeftijd en activiteiten. Je begrijpt het; geen brandstof is geen energie. Vermoeidheid neemt dan toe.

Als acupuncturist maak ik veel gebruik van het concept van de vijf fasen. Hiermee kan ik de balans herstellen waardoor je beter de winter door kan komen met minder vermoeidheid en een blijere geest.

Tip

 • Begin op tijd met acupunctuur als je de winter goed wilt doorkomen. Het mooiste is een seizoen eerder.
 • Volg het ritme van de seizoenen
 • Essentiele olie ondersteunt het effect van acupunctuur (maar daarover later meer). Wild orange en Citroengras bijvoorbeeld helpen bij somberheid. Je kan de olie bij mij aanschaffen en kijk ook eens bij Helio de site van Léanne Lovink. Zij weet er veel over.

 

AcuBlog is onderdeel van de website www.acupunctuur-belfor.nl. Voor contact ga naar de contact pagina.

 

 

2 comments

 • Leanne

  3 december 2018 at 10:48

  Mij helpt mijn periodieke sessie bij jou super om de winter door te komen!

  1. DGZB

   3 december 2018 at 12:17

   Dat is ontzettend fijn om te horen Leanne. Dank je wel!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *