Verminder je stress in de winter?

Tegenwoordig hebben we aardig wat activiteiten op één dag. We schuiven ongemerkt van de ene activiteit in de andere. Vaak doen wij meerdere dingen tegelijk. Duurde een dag maar langer dan 24 uur, want we komen tijd te kort. Tenminste zo werkt het bij mij. Mijn dagelijkse motto is “hoe ga ik vandaag mijn stress reduceren?”

De trein raast maar door

Nu de winter zich steeds meer laat zien zou het makkelijker moeten worden. Het wordt vroeger donker en later licht. Hoewel veel mensen daar last van hebben door toenemende somberheid of vermoeidheid, veer ik er juist van op. De natuur komt in een ruststand en buiten wordt het stiller. Dit maakt het inslapen wat makkelijker en langer doorslapen is aantrekkelijker want het wordt later licht. Als het aan mij ligt mag de klok op “wintertijd” blijven staan.

Meegaan in het ritme van de natuur zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn. We staan er echter zo ver vandaan! Iedereen krijgt zoveel prikkels binnen, men blijft maar ongelooflijk actief en de trein raast maar door. Zeker nu de drukke december maand weer voor de deur staat. Kleine kinderen raken hyperactief door de Sinterklaas en dan gaan we gelijk over in de kerstdrukte. Je komt het overal tegen: reclame, radio, tv en in de winkels.

Stilte

De kunst is om het natuurlijke ritme van de winter te volgen. Terug gaan naar de stilte, meer naar binnen keren, meditatie en contemplatie toepassen. De periode rond de kerst vind ik altijd het

moment om mij af te vragen; hoe was het, wat wil ik anders en wat mag blijven. Lichaam en geest gewoon even in een lagere versnelling zetten.

Tip

Stop eens met wat je aan het doen bent, neem meer rust en laat de winter op je inwerken. De kou maakt dat je minder snel hoeft te gaan en dat je energie kan verzamelen voor de lente die later volgt. Met de kippen op stok, net als vroeger en gewoon even tot jezelf komen.

AcuBlog is onderdeel van de website www.acupunctuur-belfor.nl. Voor contact ga naar de contact pagina.

 

 

 

 

1 comment

  • Leanne

    3 december 2018 at 10:46

    Ja , dat is het eigenlijk wel. Heerlijk op de bank en even een middag slaapje. Fijn dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen. Eigenlijk is het gewoon fijn.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *