Blog post

Start acupunctuur in de winter bij hooikoortsklachten

Dit blog gaat over hooikoorts en waarom acupuncturisten adviseren in de winter te starten met acupunctuurbehandelingen.

De maankalender

In de Chinese traditie is de stand van de maan bepalend voor het Chinese nieuwjaar. Met name de nieuwe maan speelt hierbij een rol. Om te bepalen wanneer het Chinese nieuwjaar valt heeft men als ijkpunt de winterzonnewende. In de Chinese geschiedenis is ooit bepaald dat het Chinese nieuwe jaar begint na de tweede nieuwe maan na winterzonnewende. De exacte datum verschilt per jaar en in 2019 valt het Chinese nieuwe jaar op 4 februari.

 

Het begin van de lente

In de Chinese traditie wordt het Chinese nieuwjaar ook gezien als het begin van de lente in tegenstelling tot de astronomische kalender, waarbij de stand van de zon ten opzichte van de evenaar een rol speelt en bepalend is voor het aangeven van het begin van de lente namelijk 21 maart.

Voorkomen is beter dan genezen

In de acupunctuur worden gezondheidsklachten voorkomen door de energieën die problemen kunnen geven te steunen, dit doen wij het liefst voordat er problemen zouden kunnen optreden. Bij hooikoorts zijn de energie van lever en galblaas uit balans of verstoord. Deze energieeën horen in de Chinese traditie bij de lente. Om allergische reacties in de lente daarom voor te zijn wil ik voordat de lente begint, acupunctuur toepassen bij hooikoortspatiënten.
Omdat ik als klassiek acupuncturist rekening hou met de Chinese maankalender, waarbij men uitgaat dat het begin van de lente valt in het begin van februari (het Chinese nieuwjaar), zie ik de winterperiode als geschikt moment om te starten met acupunctuur om zo hooikoorts klachten te voorkomen. Hierdoor zal je wanneer alles begint te groeien en te bloeien geen of weinig klachten ervaren. Start je later in het hooikoortsseizoen en je hebt al allergische reacties dan zullen de symptomen heel snel verdwijnen.

De symptomen bij hooikoorts

Jeukende ogen, keel en gehemelte. Tranende ogen en overmatig niezen of een loopneus. Dit zijn over het algemeen allergische reacties op pollen die in de lucht dwarrelen.

Meer over:

 

You may also like

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *